• Karancs kilátó (729m)
  • Szent Margit kápolna
  • Remetelak
  • Trianon-emlékmű

A helyiek által Palóc Olümposzként is emlegetett Karancs a Cserhát hegység legmagasabb hegye. Ennek középső, 729 méter magas csúcsán, a szlovák-magyar határ innenső oldalán (attól csupán néhány méterre) található a Karancs kilátó, melynek tetejéről szédületes körpanoráma tárul a szemünk elé. A környező hegyvonulatok és vulkáni tanúhegyeken kívül tiszta időben a Magas-Tátra havas hegycsúcsai és a Dunakanyar is szabad szemmel látható. A kilátó melletti adótornyon elhelyezett webkamera élő képe itt látható.

A kilátótól délre, a Karancs legdélibb hegycsúcsán (Kápolna-hegy) található a Szent Margit által a XIII. században apja, IV. Béla megmenekülése emlékére építtetett, a Boldogasszonynak szentelt Margit-kápolna. Az eredeti román stílusra utaló falmaradványok kövei ma is láthatók a nyugati oromfalba építve. Az 1927-es felújítást követően a második világháború utáni években – funkcióját vesztve – a kápolna ismét nagyon megrongálódott, s műemlék jellegű kápolnaromként lett nyilvántartva. Azonban a Karancs-völgyi községek lelkes hívői az 1990-es évek elején szépen helyreállították. Az egri érsek szentelte fel és azóta évente több búcsút is tartanak a Boldogasszony-kápolnában.

A kápolnától néhány lépésnyire találjuk a remetekunyhót, melyben időszakonként élt egy-egy remete. Legutolsó lakója az 1930-as években Tarász Ferenc volt. A barlanglak felett áll a nemrég emelt Trianon-emlékmű. A hármashalmot, a Trianon-keresztet és az elszakított országrészeket szimbolizáló alkotást Beer Miklós, Váci püspök szentelte fel.