Hazánk hajdan őrző-védő szolgálatot teljesítő, 526 méter magaslaton fekvő északi bástyája, Somoskő vára a Trianoni békekötés következtében Szlovákia területén található, látogatása azonban ma már közvetlenül Somoskőből megoldható. A csúcsos tornyú felújított vár oldalában található a 16 m hosszú, orgonasíp alakot öltő, szabályos öt- és hatszögletű bazaltképződmény, a bazaltömlés, mely Európában igazi különlegesség: hasonló természeti formáció csak a közeli Szilváskőn valamint Szicília szigetén látható.

Somoskő vára adott helyszínt Balassi Bálint és Losonczy Anna híres románcának, s születtek meg ennek folyományaként a magyar irodalom legismertebb és legszebb szerelmes költeményei közé tartozó Júlia-versek. Maradva az irodalmi vonatkozásnál: Petőfi Sándor 1845. június 12-ei látogatását őrzi a költőről elnevezett emlékparkban kialakított Petőfi-kunyhó.

A festői szépségű és történelmében gazdag vár lábánál található a nemzetközi hírű Salgótarjáni ugrógálának évekig helyet biztosító sportcentrum, valamint ennek közvetlen szomszédságában az ugróatlétikai cipőmúzeummal is büszkélkedő Bazalt panzió és étterem.

A vártól 400 m-re található az Ipoly Erdő Zrt. által működtetett Somoskői Vadaspark és Kirándulóközpont, ahol a gyermekek és felnőttek egyaránt testközelből figyelhetik meg a környékre jellemző állatokat (a közel 15 hektáros parkban dámok, muflonok, őzek, vaddisznók egyaránt természetes környezetükben láthatóak).

A várhegy lábánál, a falu központjában található temetőtől keleti irányban elindulva kb. 10 perces kényelmes sétára, az egykori Magyar-bánya felhagyott meddőhányóján található a Somoskői Kőpark, mely Nógrád megye jellemző kőzeteinek külszíni bemutatóhelye.