Salgótarján, Nógrád megye székhelye Somoskőújfalutól 6 km-re található. Az egykoron pezsgő iparváros ma elsősorban páratlan természeti látnivalókban gazdag környékéről, ipari múltját bemutató különleges múzeumairól nevezetes, de hírnevét öregbítik a nemcsak hazai, hanem nemzetközi mércével is nívós rendezvények (Dixieland Fesztivál, Tarjáni Tavasz, Nemzetközi Folklór Fesztivál, Várfesztivál), az országos és nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket elért sportolók valamint a 2015-ös ország tortája díjat elnyert G&D cukrászda egyaránt.

A salgótarjáni Bányamúzeum hazánk első, Európa második szénbányászati kiállítóhelye. Az 1951-ben felhagyott, és addig 776.000 tonna szenet termelt hajdani József lejtaknában kialakított múzeum a bányászok kemény, egyben veszélyes munkájának állít emléket.

Az egykor a Kacsics nemzetség által emelt Baglyaskő várának maradványai mellett található Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpont vidékünk történelmi és természeti értékeit mutatja be.

A Dornyai Béla Múzeum ad otthont a Nógrád megye történetét valamint az Öblösüveggyár üvegművészeti eredményeit bemutató állandó kiállítások mellett színvonalas és változatos időszakos kiállításoknak egyaránt. A képtár az intézmény képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb darabjait bemutató egysége.

A 120 éves salgótarjáni üveggyártás tapasztalataira alapozva a legkorszerűbb technológiával és kiváló üvegipari szakemberekkel felvértezve készít valóban kézműves munkát igénylő – szájjal fúvott, tradicionális kézi gyártású vagy kézi merítéses – üvegtermékeket a 2011-ben alakult Tarján Glass Kft. Előzetes bejelentkezés esetén lehetőség van a gazdag bemutatóterem látogatásán kívül az üzemcsarnokban, a hutában folyó gyártási folyamatok testközeli megtekintésére egyaránt.

A Salgótarján Beszterce-lakótelep városrésze fölött, a Gedőcz-tetőn található Uránia Csillagvizsgálóban – előzetes bejelentkezést követően – távcsöves bemutatók, filmvetítések, ismeretterjesztő előadások során nyílik mód a csillagászat és az űrkutatás legújabb eredményeinek megismerésére.

A Pécskő-szikla egy 542 m magas vulkáni kúp, melyet 2-3 millió évvel ezelőtt hozott létre a vulkáni működés. A hely legjelentősebb értéke a lenyűgöző panorámán túl a hegycsúcs oldalában található kaptárkövek.