Új túraút a Karancs-Medves térségében

5.000 Ft ajándékba?
2016.11.02.
Ajándék Országtorta ’16!
2017.01.21.

Új túraút a Karancs-Medves térségében

Medvés Kör elnevezéssel újszerű természetjáró lehetőség kínálkozik Nógrád megyében, a Karancs-Medves térségében. Az ötletgazdák a Vértesben nagy sikerrel bejáratott rendszer alapján alakították ki a térség erdeiben kanyargó 63 kilométeres, 1413 méter szintkülönbségű útvonalat, melyet gyalog, futva vagy hegyikerékpárral lehet teljesíteni.

Az ötlet lényege, hogy az útvonal bármikor – igazolhatóan – bejárható, mindössze egy okostelefon szükséges hozzá. A térség látnivalóit felfűző nyomvonal ellenőrzőpontjain QR-kódokat kell leolvasniuk okostelefonjaikkal a természetjáróknak, melyet egy informatikai rendszer regisztrál, így bizonyítható az útvonal teljes bejárása. A rendszer az év 365 napján elérhető – ebben különbözik egy adott napra meghirdetett természetjáró eseménytől, teljesítménytúrától.

A Somoskőújfaluról induló útvonal felfűzi a térség legszebb útvonalait és legérdekesebb látnivalóit. Érinti Eresztvényt, Somoskő várát, a Medves-fennsíkot, Rónabányát, a Határsáv tanösvényt, Karancsberényt, a Kis-Dobroda-patak völgyét és Kercseg-lapost is. Eresztvényben egyébként tavaly madárlest állítottak a természetfotózás szerelmeseinek.

A Medvés Kör kiindulópontja, egyben az ötlet gazdája a Macskakő Vendégháztól kb. 200 méterre található, szintén somoskőújfalui Vargánya Vendégház. A program szakmai megvalósításban a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület és a Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület is részt vett. A Medvés Kör elnevezésű hegyikerékpáros túraútvonalhoz kapcsolódó online és mobil applikációs fejlesztést és a program népszerűsítését a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatta.

Miért Medvés Kör?

Több forrás is alátámasztja azt a feltételezést, hogy a Medves-vidék eredendően a „medvés” szóból kapta nevét. Az elmúlt években ismét megjelent a barna medve az észak-nógrádi területeken, azonban a faj olyan alacsony példányszámban van jelen, hogy a vele való találkozásról bizonyított módon csak néhány példát ismerünk. Medvével azonban mindenféleképpen találkoznak majd a teljesítők, hiszen az eresztvényi tanösvény és tornapálya kezdőpontjánál egy faragott barna medve áll őrt.